Легендарният руски цигулар и диригент Владимир Спиваков върна ордена, присъден му

...
Легендарният руски цигулар и диригент Владимир Спиваков върна ордена, присъден му
Коментари Харесай

Виртуозът Спиваков върна орден на Лукашенко заради окървавения протест

Легендарният съветски цигулар и диригент Владимир Спиваков върна ордена, присъден му от президента на Беларус Александър Лукашенко, оповестяват съветските медии. Виртуозът написа отворено писмо до президента, в което написа, че " се срами да носи медал, обвързван с ръководство, което основава за своя народ условия на живот, несъвместими с хуманизма и демокрацията. "

Спиваков е награден с държавното отличие  " Франциск Скорина " през 2014 година за особени заслуги в филантропичната и благотворителната активност. Наградата е учредена през 1995 година и до момента с нея са били почетени единствено 230 души. 

" Сега на вашия " празник " царува мракобесие, робия, принуждение и безкрайни образци на последна свирепост, с които властта потиска волеизявлението на голям брой жители в цялата страна... Елементарните права и свободи на народа в република Беларус включват право на кротичък митинг ", възмути се музикантът от насилственото потушаване на протестни демонстрации в Минск.

Спиваков, прочут и от неколкократните си гастроли като солист и диригент в България, неведнъж е изнасял концерти в столицата и други градове на Беларус, а преди 10 години основава там и фестивала " Владимир Спиваков кани ", на който гостуват световноизвестни солисти, балетни трупи и хорове

Протестите в Беларус започнаха на 9 август след оповестяването на предварителните резултати от президентските избори. Те приключиха с нова безапелационна победа на настоящия президент Александър Лукашенко. Хиляди хора упрекнаха властта в операции, а в центъра на столицата Минск бяха издигнати барикади. Полицията употребява сълзотворен газ, палки, водни оръдия и шокови гранати против протестиращите. Само за три дни 6000 души са арестувани, има към този момент и една жертва на полицейското принуждение.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР